woman, field, sunlight

Proleće i mentalno zdravlje

Zašto kad kažemo proleće pomislimo na rast? Zato što u proleće sve cveta, raste, budi se. Ponekad se čini da proleće donosi novu dozu optimizma, nakon hladnih i tmurnih dana. I jeste tako!

Evo kako nam priroda pokazuje da je proleće dobro za naše mentalno zdravlje :

Ima sve više sunca!

Sunce igra važnu ulogu u životu biljaka, ali i ljudi. Svakodnevno izlaganje suncu pomaže kod povećanja energije i raspoloženja (pozitivno utiče na naš cirkadijalni ritam, pojačano se luči serotonin i skupljamo veliku količinu vitamina, pogotovo vitamina D). Više energije znači više motivacije, više motivacije znači više akcije. Više akcije znači napredovanje, rast, razvoj.

Proleće unosi svežinu i boje!

Sve postaje šareno, sve postaje cvetno. Polja, parkovi, fasade. Grad se budi i postaje živahniji. Sunce greje bojažljivo, vazduh je konačno ni hladan ni topao, prve ptice zacvrkuću, cveće zamiriše i pojavi se neka milina. Uživaj u tome!

Dan postaje zvanično duži od noći!

Sa početkom proleća, dan postepeno počinje da traje duže od noći. To znači da imamo više prostora za obavljanje svakodnevnih obaveza, ali i prostor za uživanje i vraćanje sebi. Uzmite dodatno vreme da se posvetite sebi i svom unutrašnjem miru.

Postajemo aktivniji!

Šetanje, trčanje, biciklizam, bilo kakva fizička aktivnost u prirodi je dobrodošla i moguća. Duži i topliji dan znači da možemo više vremena da provodimo u prirodi. Više fizičke aktivnosti znači više hormona sreće (serotonin, endorfin…). Kada smo srećniji, brže napredujemo.

Sve raste i obnavlja se!

Sve cveta i raste- trava, šume, cveće i polja. Dakle moguće je! Svi smo sposobni za rast. Pitanje je samo da li stojimo sebi na putu rasta ili dopuštamo svojim unutrašnjim kapacitetima da nas dovedu do razvoja. Da li činimo sve što je u našoj moći da rastemo ili da se sputavamo? Da li maštu koristimo za brige ili za ciljeve? Šta ti biraš?

Ukoliko ti je potrebna pomoć na putu sopstvenog rasta, zakaži svoj termin OVDE!

PROLEĆE

Stiglo nam je proleće,
olistaće drveće.
Livade i staze se zelene,
evo, stiže lepo vreme.

Kada sunce greje
i dete se smeje,
svi se tad igramo,
plešemo, pevamo.

I laste nam doleću,
raduju se proleću.


Živko Jezdić

Call Now ButtonViber, WhatsApp, SMS