Benefiti plakanja

Svi ponekad plačemo. Neko manje, neko više.

Neki retko plaču, iz mnogo razloga: naučeni od najranijeg detinjstva “dobri dečaci/ devojčice ne plaču” ili imaju iracionalno uverenje da je plakanje slabost….

A možda ni ne znaju zašto je ponekad dobro da se malo isplačemo.

Evo nekih razloga:

1. Plakanjem se praznimo

Izbacujemo višak energije besa, tuge, sramote u vidu suza. I to je super. Zadržavanjem neprijatnih emocija i suzbijanjem istih nije dobro po naše mentalno i fizičko zdravlje (može doći do somatizacije u vidu bolesti unutrašnjih organa, jer mora negde i u nekom obliku da izađe…)

2. Uspostavljanje emocionalnog balansa

Ukoliko osećamo jake emocije koje nas obuzimaju, jedan od najzdravijih načina da se regulišemo jeste da se isplačemo… neki nezdravi načini su uzimanje spoljašnjih regulatora poput nikotina, alkohola, droge, medikamenata…

3. Redukujemo stres

Studije su pokazale da kada se nalazimo u veoma stresnim situacijama, u našim suzama se nalaze hormoni stresa (npr. kortizol) i samim tih ih tada izbacujemo iz svog oranizma. (Suze u zavisnosti od situacije i uzroka menjaju svoje hemijske formule)

4. Aktiviramo parasimpatikus

Plakanjem aktiviramo autonomni nervni sistem parasimpatikus koji je zadužen za umirivanje organizma ( dok je simpatikus zadužen za borbu i bežanje- više o tome možeš pročitati u mom tekstu OVDE)

5. Umirujemo telo

Plakanjem oslobađamo u organizmu hormone sreće (npr. oksitocin i endorfin) koji mogu imati opoidni efekat i umiriti naše telo i misli.

6. Plakanje čisti naše oči

Vlaženje očiju je prirodan način da se očiste nekupljene bakterije i prašina.

7. Želim da mi pomogneš, ali ne želim to da ti kažem

Plakanjem možete bez reči nekome staviti do znanja da vam je potrebna podrška- kao što to rade bebe (ukoliko vam je teško o nečemu da pričate, niste spremni da podelite šta vas muči..)

8. Poziv u pomoć

Ekscesivno svakodnevno plakanje može da ukaže na postojanje depresije uz sledeće simptome: depresivno raspoloženje, osećanje nemoći, unutrašnja praznina, zaravnjen afekat i nedostatak energije, pesimizam, nespavanje, povlačenje, pomišljanje ili pokušaj suicida… Te se u tom slučaju obavezno javite lekaru ili psihoterapeutu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now ButtonViber, WhatsApp, SMS