vintage, mirror, frame

Opraštanje pred ogledalom

Svakom kome je teško da voli sebe ima problem sa praštanjem.

Praštanje je osnova ljubavi prema sebi.

Biti ogorčen prema sebi ili prema drugima jeste kao da svaki dan popijete kap otrova. On ubija vas, ne drugu osobu.

Uništiće vas polako, ali sigurno.

Ne možemo biti zdravi ako smo zatrovani delima iz prošlosti. Ukoliko vas je neko povredio, naneo vam bol, izvesno je da baš oni nose veliku bol u sebi koju nisu rešili. A vi želite ljutnjom i mržnjom da ih naučite lekcijama o životu.

Zato je njima “lakše” da nanesu bilo kakav vid agresije prema drugim ljudima, nego da se oslobode svog bola. Ali to ne znači da je njihovo ponašanje opravdano ili da za njega postoji izgovor. Njima čak vaš oprost možda ništa ne znači. Činjenica je da se oprost i sloboda od prošlosti nalazi u vama.

Šta je oprost?

Oprost je prestanak nade u bolju prošlost!

Srđan Roje

Oprost je čin prihvatanja prošlosti kao takve i oslobađanje od gorčine. Zarad vašeg dobra, mentalnog zdravlja, oslobađanja, čišćenja.

Zašto nam je teško da oprostimo?

Teško opraštamo jer je manje rizično biti ljut i zaštiti se od budućih povreda, nego oprostiti i ostati ranjiv za ponovne povrede. Teško nam je prihvatimo da ih nismo ničemu naučili kada su nas povredili. Ali ne moramo da ih učimo ničemu. Ne moramo više nikada ni da razgovaramo sa njima. Važno je da u sebi nosimo mir i slobodu, uprkos tome što su nas povredili.

Stoga odvojite malo svog vremena za ovu vežbu.

Uzmite maramice, sedite ispred ogledala, zažmurite i dišite nekoliko minuta da umirite um. Setite se svih ljudi koji su vas povredili. Otvorite oči i u miru počnite da “razgovarate sa njima”.

Možete reći nešto poput: “Povredilo me je _______. Osećao/la sam se __________. Dugo nisam mogao/la da ti oprostim. Ne zaslužujem to i ne zaslužujem da me to sputava ovde i sada. To me čini da se sada osećam______. Želim da se toga oslobodim. Zato želim da ti oprostim. Zbog sebe. I evo zato ti sada opraštam.”

Možda ovo neće izgledati tako lako. Pojaviće se otpor, snažan osećaj bola i nemoći da oprostite. Budite nežni prema sebi. U redu je.

Kažite sebi: “Ja učim da praštam i da se oslobađam prošlosti. I ono čemu težim je unutrašnji mir. Praštanjem preuzimam odgovornost za svoja osećanja- drugi više ne mogu biti krivi za to kako se ja osećam, nisam žrtva. Voljan/a sam da napravim novi korak.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Call Now ButtonViber, WhatsApp, SMS